Wat doet muziek met je?

26 mei 2016

De laatste tijd kom ik qua vakgebied echt aan mijn trekken. Wat een mooie en leuke initiatieven en projecten op het gebied van muziek, welzijn en educatie!

Dit keer deel ik met veel plezier een video met je waarin prof. Dr. Erik Scherder uitlegt waarom muziek zo goed is voor je hersenen. Het is een live- opname, gemaakt in Tivoli Vredenburg met veel live-muziek informatie en testjes.

Het is vrij lang, maar door het hoge leukheid-gehalte merkte ik dat niet. De tijd vloog voorbij. In juli is er weer zo’n concert, die is al uitverkocht.

Ik heb er een paar punten uit gehaald en op een rijtje gezet zodat je ook profijt kunt hebben van de kennis die gedeeld wordt wanneer je geen tijd hebt om te kijken.


  1. De rijping van je hersenen lopen door tot je 30ste levensjaar. Wanneer je zorgt voor verrijking, vergroot je het gehalte aan witte stof. Die witte stof zorgt voor verbindingen en samenwerking tussen allerlei hersengebieden. Verrijking is b.v.: sport, school, muziek.
  2. Een buffer aan witte stof zorgt voor een reserve voor de oude dag. Scherder noemt het: een cognitieve reserve voor later. Je hersenen blijven het dan langer beter doen.
  3. Muziek heeft altijd op elke leeftijd een positieve invloed op het brein. O.a. : bij de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft. Bij de taalontwikkeling. Mensen met b.v. de ziekte van Parkinson of Alzheimer kunnen beter communiceren of bewegen met muziek, ook wanneer praten of lopen alleen niet meer gaat.
  4. Ook je een muziekstuk voorstellen werkt al positief. In de film wordt daar een mooi voorbeeld van gegeven: een violist die na de aanroeping in Haïti dagenlang klem zat tussen puin en zich in gedachten verplaatste naar de concertzaal waar hij muziek speelde. Hierdoor heeft hij het, naar eigen zeggen, kunnen overleven.
  5. Doordat muziek zorgt voor lange verbindingen tussen de frontale hersenen en de gebieden die achter aan zitten, ontstaat b.v. inlevingsvermogen.
  6. Bij improviseren ontstaat de meeste hersenactiviteit. :)
  7. Het maakt niet uit naar welke stijl muziek je luistert, als het maar muziek is waar jij van houdt.
 Tot slot:
Is er verschil te zien in de hersenen tussen het luisteren naar of spelen van vrolijke en droevige muziek:

Ja!

Bij vrolijke muziek zie je verhoogde hersenactiviteiten en complexe netwerken oplichten.

Bij droevige muziek ook, maar wordt tevens de hyppocampus en de insula geactiveerd. Vraag me niet waar die zitten of wat ze doen: het gevolg is dat je er diepe gevoelens bij krijgt.
Je kunt naar droevige muziek luisteren zonder zelf verdrietig te worden, terwijl het je wel diep raakt.
Mijn tips:
Speel muziek, luister naar muziek, treed op, ga naar concerten en geniet van de rijkdom van de muziek waar je van houdt.
P.S. Heb je naar aanleiding van dit artikel een specifieke vraag?
Stuur me een mail, ik geef altijd antwoord.
Terug naar overzicht