Waarom je gelukkig wordt van improviseren

12 mei 2016

Ik begrijp dat je improviseren misschien ziet als iets waar je nog niet aan toe bent.

Ik weet dat niet iedereen ervan houdt.

Ik weet ook dat veel geïmproviseerde muziek niet om aan te horen is. Niet alles wat geïmproviseerd wordt is klaar voor het podium. Integendeel: het is meestal niet de bedoeling improvisaties te laten horen aan anderen. Je doet het met anderen, of alleen en het doen van de improvisatie is het doel in zichzelf.

En toch kan het je helpen in je leven en je gelukkiger maken.

Hieronder een paar feiten in notendop hoe dat werkt:

Feit 1: je zelfvertrouwen groeit. Door te spelen, te proberen en te experimenteren word je steeds handiger, zonder dat je een andere autoriteit volgt dan je eigen oren.

Kijk maar eens naar kinderen. Zij doen niet anders dan improviseren in hun spel. Als iets niet lukt, dan beginnen ze gewoon weer opnieuw zonder oordeel en spelen en spelen en spelen....en dan blijkt dat ze opeens meester zijn in datgene wat ze eerst niet konden. Daar groeit je zelfvertrouwen van. In muziek is dat net zo: door te improviseren krijg je de regie over wat je wil doen, je kunt kiezen en je wordt steeds handiger, je ontwikkelt ook je snelle reflexen zonder al te veel te denken.

Feit 2: Tijdens improviseren leer je beter te luisteren. Door dit totale luisteren krijg je veel informatie binnen. Daardoor stem je je reacties op wat je hoort beter af. Je reageert namelijk op wat je echt hoort en niet op wat je verwacht of wil horen. Door op deze manier te reageren ontstaat communicatie zonder ruis. Er kan dan opeens mooie muziek ontstaan waarvan je denkt: WoW.... Magisch. Zo magisch werkt echt luisteren en van daaruit reageren.

Feit 3: Tijdens improviseren wissel je af in functies: de ene keer volg je meer de ander, ondersteun je of vul je aan, de andere keer neem je meer de leiding en volgen anderen jou. Je speelt met ruimte geven en ruimte innemen, op de voorgrond treden en meer ondersteunen terwijl er 1 doel is: samen muziek maken. Je geniet van het verschil in karakter tussen de improvisatie van de één en die van de ander. Iedereen speelt anders, heeft voorkeuren en kwaliteiten en de goede luisteraar weet dat te waarderen. Je leert jezelf te uiten, creatief te zijn en daarvan te genieten.

Over feit 1, 2 en 3: omdat muziek een onderdeel is van hoe je bent als mens, kan het niet anders dan dat je deze vaardigheden meeneemt naar andere gebieden in je leven zoals werk, studie, fijne en nare gebeurtenissen en omstandigheden.

Die vaardigheden zijn: gezond zelfvertrouwen, creatief denken en handelen, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, echt luisteren, kwaliteiten van anderen zien en waarderen, ruimte innemen en ruimte geven.
En daar word je gelukkig van!
Luister eens naar wat Herbie Hancock over improviseren zegt. ( 2 minuten)
Terug naar overzicht