Waarom het een goed idee is je hart te volgen

24 november 2016

Ik was er over aan het denken wat dat nu echt betekent, nadat ik het zelf deed. Ik heb namelijk een instrument gekocht dat ik heel mooi vond. Ik wilde dat instrument echt hebben, ook al had ik er niet het geld voor. Op een onverwachte manier kreeg ik het geld en heb het instrument gekocht. Het was de opmaat voor een fantastische ontmoeting, mooie ervaringen, en opende de deur naar iets totaal nieuws. Hier kun je het verhaal lezen.

In muziek is het belangrijk je hart te volgen. 

Je hart volgen betekent dat je niet weet waarheen het leidt. Je hart volgen is geen to-do lijstje. Je kunt er allerlei argumenten omheen bouwen, maar uiteindelijk is de waarheid dat je luistert naar je hart. Je voelt bijvoorbeeld dat je het graag wil, dat je er blij van wordt, je hart ervan opengaat, of, zoals het gezegde luidt: er sneller van gaat kloppen.

Nadat je je hart gevolgd hebt, komt er gegarandeerd weerstand.

 in de vorm van het reële leven, zoals: je wil muziek maken, maar je kan het nog niet. En die oefeningen doen lijken in de verste verte niet op de muziek waar je passie ligt. Met veel of minder :) discipline kom je uiteindelijk waar je wil zijn: iemand die muziek kan maken zonder hindernissen.

a2bdc392736b01909876865792c1de4d.jpg

Bij de moeilijkheden op de weg is het belangrijk, dat je je hart blijft volgen,

 en niet een zijweg in gaat, of onder druk van omgeving een andere weg kiest. 

Blijf in verbinding met je hart. 

Zoals laatst een leerling bij mij kwam en bijna fluisterend zei: ik wil een liedje van Justin Bieber zingen en spelen. Eigenlijk houdt ze niet van Justin Bieber. Maar dat ene lied wel. Tegen haar eigen concepten en peer group in.
Of: spelen vanuit je hart belangrijk vinden terwijl iedereen om je heen alleen technische prestaties fantastisch vindt. Of van Bach houden, terwijl je omgeving alleen van pop houdt. Of anders om. Blijf je hart trouw. Je weet niet waartoe het leidt, maar er opent zich iets en gaandeweg ontwikkel je jezelf. Je hart volgen is niet statisch. Geen voldongen feit, meer een groei.
Zoals muziek spelen voor publiek terwijl je helemaal jezelf bent en je niet bezighoudt met de verwachtingen of oordelen van anderen.
Gek eigenlijk dat dat voor zoveel mensen zo moeilijk is. Dat, hoe je bent en er op dit moment bij zit, moeilijk is te laten horen terwijl anderen luisteren. Bang voor veroordeling of kritiek. Bang fouten te maken. Terwijl juist als je laat horen en zien wie je bent, dàt je muziek interessant maakt en fijn is om te horen.

Want zoals jij klinkt, klinkt er niemand. 

Ook al kan een ander meer noten in de minuut stoppen. Of technisch veel beter zijn en zonder vergissingen spelen: zoals jij klinkt, klinkt er niemand. En dat is waardevol. Je eigen smaak de leidraad laten zijn. En ook weer durven loslaten als je hart een andere richting uitgaat. Want zoals ik al eerder zei, je hart is niet statisch, geen voldongen feit. Heeft vele kanten en zoekt leven en groei.
P.S. Heb je naar aanleiding van dit artikel een specifieke vraag?
Stuur me een mail, ik geef altijd antwoord
Terug naar overzicht