Succes in muziek?

13 april 2017

Wat betekent: succes hebben in muziek?


Een deel van mijn belofte aan mijn cursisten is dat ik ze leer musiceren op een manier die bij hen past.

Deze belofte heeft veel gevolgen. Bijvoorbeeld voor mijn concept van succes.

Laatst vroeg iemand mij: heb je ook leerlingen die bekend zijn geworden? Eehh, nee, een enkeling is de muziek ingegaan, een ander tourde een tijdlang met zijn bandje door Nederland, een derde heeft een bloeiende lespraktijk en dito optredens, maar daar blijft het bij.

Toch zijn al mijn cursisten succesvol. In die zin dat muziek maken juist die betekenis in hun leven krijgt die voor hen van belang is. En ben ik ook succesvol, omdat ik telkens de plek zoek en vind die bij mij past.

Muziek is zo breed, heeft zoveel kleuren dat beroemd worden geen doel is maar een gevolg van een eindeloze passie in combinatie met de bereidheid tot o.a.: afzien, veel studeren, je dingen ontzeggen, accepteren dat je een fluctuerend inkomen hebt zonder zekerheden.

Dit is slechts voor weinigen de weg. De meerderheid heeft baat bij een andere plek in de muziek. Voor de duidelijkheid: hier heb ik het niet over de commerciële muziekindustrie, dat is een andere tak van sport.

Voor de meeste mensen vervult muziek een belangrijke rol in hun leven.

Voor mijn cursisten ook de rol van actief musiceren.

Welke rol dat is heeft te maken met hoe je leven eruit ziet: je leeftijd, je sociale en maatschappelijke omstandigheden, je persoonlijke ontwikkeling, je talent en je passie.

Daarop inspelen vind ik persoonlijk één van de meest motiverende zaken van mijn werk. De veelzijdigheid van muziek komt hierdoor tot zijn recht.

In de praktijk ziet het er zo uit:
  • Voor mijn jongste leerling verzinnen we elke week een kort liedje, schrijven we dat op in mooie kleuren en ze maakt er zelf een tekeningetje bij. Zo leert ze telkens spelenderwijs iets nieuws wat aansluit op haarzelf. Ze heeft dus geen boek, ze maakt haar eigen exemplaar.
  • Een andere, ook jonge cursist, heeft net het Rosenberg-trio ontdekt en wil eigenlijk alleen nog maar heel snel spelen. Leuk!
  • Een cursist die volop in ontwikkeling zou moeten zijn, is volledig klem komen te zitten, gaat niet meer naar school, veel lukt niet meer. Gitaarles is nog wel fijn. De les is rustig, accepterend, gericht op positiviteit en geen enkele druk op oefenen thuis. Zo blijft het lijntje heel.
  • Een ander heeft behoefte aan veel kennis: van toonladders en akkoorden, sfeer en mogelijkheden, uitdagende stukken. Pittige lessen en veel om thuis te oefenen.
  • Een ander leert alles op gehoor: noten leiden veel te veel af van de muziek.
  • Weer een ander is vast komen te zitten in concepten over muziek. De lessen waren meer sessies waarbij al die concepten zonder al te veel woorden stuk voor stuk werden afgepeld door intuïtieve improvisaties, en de ware muziek weer stapsgewijs hoorbaar werd.
  • Een hooggevoelig, begaafd joch leert de frustratie te verdragen en door te gaan: ja, dingen lukken niet meteen en je moet echt langer oefenen dan een week om muziek je eigen te maken, ja, oefenen zonder meteen resultaat verwachten is de enige weg. Hij barst steeds minder vaak in boze tranen uit.

Al deze leerlingen hebben succes in de muziek. In die zin dat ze geïnspireerd blijven en muziek maken op een manier die ze willen, die bij hen past en die hen goed doet.. Muziek blijft de basis: vaardigheden opdoen, spelen, begrijpen, je uiten. De weg ernaartoe is veelzijdig, veelkleurig, met mooie vergezichten en soms diepe dalen.

Je merkt misschien dat competitie is deze opsomming van successen geen enkele rol speelt. 

Winnen, de beste willen zijn is een menselijk streven, maar heeft in feite niets met de aard van muziek te maken. Muziek is meer: je muzische kant de ruimte geven om meer mens te zijn.

guitar player

foto: Cheryl Empey

En natuurlijk kun je contact met me opnemen als je hulp wil, of met een vraag of wens zit. Welkom!

Stuur me een mail (info@muzinmuziek.nl) of vul het formulier op de site in.

Wil je automatisch meer van deze artikelen in je inbox?

button_meld-je-dan-hier-aan.png

*gratis *je zit nergens aan vast *uitschrijven kan op elk moment *geen spam *je mailadres wordt alleen gebruikt om je artikelen te sturen

Terug naar overzicht