Speel muziek vanuit je hart

24 november 2016

Het probleem bij veel (amateur-)musici is dat ze niet toekomen aan vrijuit muziek maken. Ofwel blijft het een strijd het instrument technisch te beheersen, ofwel je bent ongemerkt afhankelijk geworden van de smaak en interesses van b.v. je leraar of je omgeving.

In beide gevallen is het directe gevolg daarvan dat de connectie tussen je eigen ik en de muziek ontbreekt. Het blijft dan een beetje buiten je. Terwijl muziek zoveel meer betekenis krijgt als je het kan spelen in verbinding met je hart. En daarmee bedoel ik: dat je connectie hebt met het voelen, de emotie, je binnenwereld, dat wat je wil met muziek.Op de lange termijn droogt je motivatie om muziek te maken op: je vindt het niet meer leuk, het heeft geen betekenis meer voor je (wat logisch is) en je zoekt een nieuwe hobby.Er zijn heel veel dingen die je kunnen helpen weer te communiceren met je muziek. Vandaag bespreek ik een klein onderdeel van een groot onderwerp wat je kan helpen om te spelen vanuit je hart:Ga eens praten/ improviseren met je instrument. Speel ermee, geef het een duwtje, klop erop, het geeft altijd antwoord. Luister naar het effect wat jouw actie heeft. Doe eens iets onverwachts.


Bij jonge kinderen begin ik vaak de les met verschillende vragen: ‘Hoe klinken de snaren vandaag? Hoe klinkt de kam, de stemmechanieken, de kop, de toets?’

De kinderen vinden dat niet raar en gaan meteen kloppen, blazen, praten, tikken en zijn verrast door de geluiden die ontstaan. Soms gaan ze dan verder spelen: ‘Als jij nu dit doet, dan doe ik dat, en hoe klinkt het dan?’ En voor je het weet klinkt er zelfverzonnen muziek.
Op deze manier ontdekken ze hun instrument en wordt dat een verlengstuk van wat ze zelf willen. De stap naar noten leren, muziekstukken instuderen is dan niet meer zo groot. Ze hebben verbinding met hun instrument, die is geen vreemde voor hen.De klanken die je ontdekt in dat vrije spel kan je inzetten om de expressie van de muziek die je later speelt, te vergroten, zodat de muziek een uiting kan worden van wat je op je hart hebt en gaat spreken.


Volwassenen voelen zich vaak te serieus om dit spel aan te gaan en generen zich ervoor. Dat is jammer. Je mist unieke, onvermoede klankmogelijkheden.

Een paar tips om je meer ‘happy’ te voelen bij dat vrije spel:

  1. Luister zonder oordeel en met verwondering. Zet je denken even uit en ga luisteren naar je instrument en hoe het reageert op wat je doet.
  2. Besef dat je aan het ontdekken bent en geen wereldhit/ symfonie aan het componeren.
  3. Denk voordat je speelt: ‘Ik’ en plant dat in je bewustzijn. Dit is een heel effectieve manier om meer in je spel aanwezig te zijn. 

Wil je reageren? Graag! Ik ben heel benieuwd.

Veel spelplezier!

Terug naar overzicht