Muziekdocent achter de schermen: onmisbaar?

23 juni 2016

Er is op internet heel veel te leren over muziek en instrumenten bespelen. Toch zorgt dat er niet voor dat muziekdocenten overbodig worden. Hoe komt dat?

Een (onvolledige) greep uit de bezigheden van een muziekdocent die niet te vervangen is door internet:

Een muziekdocent:

● Reageert op jouw specifieke vragen en problemen, talenten, mogelijkheden
● Hoort jouw muziek
● Leert je op een goede manier spelen op je instrument/ zingen
● Weet dat makkelijk niet altijd goed is en haalt je uit je comfortzone.
● Weet dat: ‘dat wil ik niet’ soms betekent: ‘ik ben bang dat ik dit niet kan’ en helpt je je weerstand te overwinnen
● Zorgt voor lesmateriaal dat past bij je interesse en mogelijkheden
● Geeft je complimenten als je het goed doet, corrigeert fouten op een positieve manier
● Praat je moed in als het niet zo lekker loopt
● Leert je hoe je thuis moet oefenen om vooruit te komen
● Bevordert je creativiteit door te leren improviseren of muziek te schrijven, als je dat wil.
● Leert je over muziektheorie en betekenis van de muziek op jouw niveau en interesse
● Begeleidt je zo dat je zelfvertrouwen groeit en je steeds meer kan spelen op je instrument

Een muziekdocent doet dit omdat:

Hij/zij oprecht geïnteresseerd is in jou en in je muziek. De passie van een goede muziekdocent is: de barrière tussen jou, de muziek en je instrument weg te nemen.

Er zit een flinke dosis liefde bij. Ook al ga je misschien niet hard vooruit, zo gaat het soms, met muziek, toch doet een goede muziekdocent er alles aan om de vonk van muziek over te brengen zodat je blij en geïnspireerd naar huis gaat.

Klatergoud en tussendoortjes

Laat je niet verblinden door de naam die iemand heeft. Iemand kan heel goed zijn op het podium maar minder talent hebben in de leskamer, of gewoon te vol van zichzelf zijn om ruimte of geduld te hebben voor jouw vragen.
Ieder mens heeft sterke en minder sterke kanten. Er zijn ook multitalenten die het allebei heel goed kunnen: optreden en lesgeven. Belangrijk is een leraar te vinden die jou kan leren over muziek en muziekmaken.
Dan de aantrekkelijke workshops met muziek. Die zijn vaak heel leuk, inspirerend en je leert in een paar uurtjes veel.
Ga deze workshops niet vergelijken met de wekelijkse muziekles. Ze zijn gewoon anders.
Een workshop is als een tussendoortje, of een heerlijke traktatie waar je naar uit kijkt. De wekelijkse muziekles als het gezonde eten: de vitaminen, mineralen, eiwitten enzovoorts. Minder spectaculair, maar noodzakelijk om goed muziek te kunnen maken.
En als je dan, na een heel jaar lessen, optreedt op de muziekavonden van je muziekdocent, of speelt op andere/ grotere podia, of je eigen muziek opneemt en verspreidt via YouTube, dan weet je wat je dat jaar geleerd hebt.
Zoals een ouder zei na het leerlingenconcert op 11 juni: ‘Zo leuk die kinderen te zien groeien. Niet alleen in lengte, maar ook in wat ze allemaal meer kunnen dan vorig jaar.’
Kijk, dat is voor een muziekdocent de kers op de taart, het hoorbare resultaat van een jaar lang werken, in goede en slechte tijden, aan de muzikale en algemene ontwikkeling van jonge mensen en volwassenen.
Even een applaus voor alle muziekdocenten die weer een heel jaar veel mensen, jong en oud, hebben gecoached en geleerd op het muzikale pad.

Ben ik nog wat vergeten, in wat een muziekdocent doet? Ik hoor het graag!

Meer dit soort artikelen meteen in je inbox? Meld je hier aan. Uitschrijven kan altijd en is makkelijker dan inschrijven:). Ik ga zorgvuldig met je gegevens om en gebruik je e-mailadres alleen om je de artikelen toe te sturen.
Terug naar overzicht