Muziek maken is fantastisch?

16 februari 2017

Angst om op te treden is een heel vervelend gevoel en kan je plezier in het muziekmaken behoorlijk verminderen. Want: muziek wil gehoord en gedeeld worden. En weten dat je het niet durft te laten horen, of de vooruitzichten van stress op het podium, kunnen je moedeloos maken waardoor je minder gaat spelen, of misschien zelfs stopt.


Als je muziek ziet als een wedstrijd, lees dan niet verder. Deze blog is dan niet geschikt voor jou, zonde van je tijd.
Zie je muziek meer als een bijzondere taal waarmee je kunt communiceren over zaken die niet in woorden alleen te vangen zijn, lees dan wel verder.
Ik heb een paar tips voor je die je mindset over optreden kunnen veranderen. En hopelijk je angst voor het podium verminderen waardoor je wel met plezier en voldoening durft op te treden.

Tip 1

Wat als je ‘optreden’ niet ziet als een prestatie die moet lukken, maar als ‘delen’ en ‘communiceren via muziek’.


Dit kan thuis, voor je huisgenoten, vrienden, kennissen e.d. Of op je les. Als het goed is heb je een ontspannen, positieve verhouding met je leraar ziet hij/zij jou als persoon en je komt telkens opgeladen en geïnspireerd uit je les.

Tip 2:

Accepteer jezelf zoals je nu bent. Met je vaardigheden, je hoeveelheid talent, je sterke en zwakke punten.

Stap niet in de valkuil van vergelijkingen: die en die kan het veel beter, heeft meer talent, heeft meer geoefend. Brr, heel vervelend voor jezelf en voor de luisteraar. Jij bent jij en het is fijn dat je er bent en muziek wil delen.

Tip 3:

Verduidelijk wat je wil overbrengen. Is het een emotie die je voelt in de muziek, is het iets wat je via de muziek wil laten horen? Geef dat ‘iets’ een naam (b.v. blijheid, troost, verdriet, humor, rust, energie), zet dat ‘iets’ ergens in je hoofd, of om je heen en ga van daaruit spelen wat je wil. 

Speel ermee en verbaas je over het resultaat en de reacties van je publiek.


Heel veel succes en plezier bij het muziek maken!

16aa6f0fd136ba74cc86fc0e6200f844.png

P.S.

Over elke tip die ik je hier gegeven heb, kan ik een avond praten en uitdiepen. Wil je meer weten over (een specifiek aspect van) optreden zonder angst of wil je informatie over mijn aanbod, stuur me een mail met je vraag, kijk verder op deze site, of boek hier een gratis gesprek.

En natuurlijk kun je contact met me opnemen als je hulp wil, of met een vraag of wens zit. Welkom!

Stuur me een mail (info@muzinmuziek.nl) of vul het formulier op de site in.

Wil je automatisch meer van deze artikelen in je inbox?  

*gratis 

*je zit nergens aan vast 

*uitschrijven kan op elk moment 

*geen spam 

*je mailadres wordt alleen gebruikt om je artikelen te sturen

Terug naar overzicht