Maak de muziek in je wakker

7 december 2016

Ieder mens is weer anders. Gelukkig maar. De een is een gevoelsmens, de ander heeft een helder en analytisch verstand, een derde is een echt sportmens.Voor de goede orde: ook een gevoelsmens kan een helder verstand hebben en dol zijn op sporten, ik heb het hier over de dominantie van gevoel, verstand of motoriek in jezelf.

De een is dol op competitie, een ander op samen dingen doen, weer een ander houdt van alleen zijn. Misschien ken je zelf ook nog wel een ander rijtje dat de verschillen tussen mensen aangeeft. Die verschillen zitten ook in de maatschappij verweven. Het verschuift ook. 
Toen ik studeerde, was het, ook op het conservatorium, de analytische geest die de baas was. Er was zelfs een componist (naam vergeten) die spelen vanuit je gevoel volledig afwees. Het ging volgens hem over hoe een compositie in elkaar zat en de speler moest dat zo helder mogelijk, zonder zichzelf erin te willen geven, uitvoeren.

Ik vind dat prima, zolang je maar niet je eigen voorkeur wil kopiëren op alle mensen en open blijft voor andere waarheden. En daar is nog wel iets te ontwikkelen, in de mensheid.
Speel vanuit je eigen energie. Of dat nu vanuit je hoofd, je hart of je motoriek (= muziek zien als een sport waarbij je doel is zo goed mogelijk, zo snel mogelijk te spelen en zo moeilijke mogelijke technieken te beheersen) is. En het mooiste is toch wanneer die drie in evenwicht zijn, je je persoonlijke voorkeur accepteert en daar blij mee bent. En: ziet dat dat bij anderen anders kan liggen.
Zelf ben ik een gevoelsmens, wil alleen spelen vanuit mijn gevoel. Maar ik begin altijd met oefeningen om de motoriek te oefenen. Zonder vaardigheden klinkt er niets, of het klinkt slecht. En ik analyseer ook een muziekstuk om die te begrijpen en uit mijn hoofd te kunnen spelen.
Wat je voorkeur ook is: muziek maken begint met de inbreng van jouw energie, van jou eigenste zelf. Zonder dat is er geen muziek.

Voorbeeld:

Een jonge leerling, normaliter enthousiast en dol op zingen en spelen, gaat stil zitten.

Ik: gaan we dit liedje spelen?

Geen reactie. Zijn blik staat ergens naar te kijken en ik, de les, de muziek horen daar niet bij. Zat hier een volwassenen voor me, dan zouden we er eens over gaan praten. Dat is in dit geval geen goed idee, daar is hij te jong voor.

We gaan een ritme klappen. Braaf en een beetje flauwtjes doet hij halfhartig mee.

Ik krijg een ingeving: ‘zal ik je eens een geheimpje verklappen?’

O, gelukkig: er komt een beetje aandacht.

‘Ik heb heel veel zin om mijn tong uit te steken.’

Hij kijkt me nieuwsgierig aan. Benieuwd of ik dat stoute echt zal gaan doen. Ik draai me opzij, hand beetje voor de mond en steek mijn tong uit.

Nou, hij durft veel meer dan ik: zo, zonder hand en zonder zijn hoofd opzij te draaien steekt hij met heel zijn ziel en zaligheid zijn tong uit. Zo!

Ik geef hem een knipoog en begin enthousiast te zingen en te spelen. Binnen drie tonen doet hij mee en wordt het een levendige les.


Door een gelukkige ingeving wist ik de verstopte energie bij hem weer te laten stromen.
Er is helaas geen universele tip die altijd en overal werkt om dit voor elkaar te krijgen. En stroomt je energie, dan heb je die ook helemaal niet nodig.
Toch een paar korte en lange termijn suggesties uit eigen ervaring en die van leerlingen om je een idee te geven wat je kan doen als het niet meer vanzelf gaat, muziek maken:
  1. Luister naar jezelf: wat vind jij belangrijk in muziek en wat past bij jou
  2. Speel! Doe oefeningen, langzaam, snel, toonladders, maak tonen, improviseer enz. zodat je kunt spelen en niet bij nul hoeft te beginnen wanneer je inspiratie en zin losbarst
  3. Luister naar je muziek zonder kritische oren, gewoon, met open luister-oren*
  4. Stel jezelf een doel, streef dat na en deel het resultaat (opnemen, optreden, les nemen, samenspelen: laat het horen)
  5. Oefen discipline op een menselijke manier vanuit jouw eigen energie
*Dit is een manier van luisteren die ik je graag persoonlijk laat ervaren. Werkt heel fijn voor jezelf en voor je muziek.
Veel plezier met je muziek.

En natuurlijk kun je contact met me opnemen als je hulp wil, of met een vraag of wens zit. Welkom!

Wil je automatisch meer van deze artikelen in je inbox? Meld je hier dan aan.
*gratis  *je zit nergens aan vast  *uitschrijven kan op elk moment *geen spam  *je mailadres wordt alleen gebruikt om je artikelen te sturen
Terug naar overzicht