Je wil: Hoe helpt en hoe belemmert die je, bij het muziek maken

8 juni 2018

In mijn lespraktijk kom ik het dagelijks tegen: een wil die belemmert en een wil die helpt. 
En dan heb ik het niet over de wil zelf, die is er gewoon en doet niets verkeerd, maar over de uitwerking ervan.
Hoe werkt dat?
Laat ik beginnen met de probleem-kant,de gevolgen die een negatieve impact hebben op je spel.
Op stip nummer 1 staat:

muziekje_6dabb6f4.jpg

Ergernis:

'Kom op, wat doe je nou', hoor ik een leerling zeggen die iets laat horen wat niet helemaal lukt. Gegrom, gezucht en gefoeter.
Het is onuitstaanbaar, ergerniswekkend en frustrerend dat je iets wil en het lukt niet. Voordat je het weet krijg je de neiging je gitaar het raam uit te smijten, er maar mee te stoppen, of vast te blijven zitten in gedachten als: ik leer het nooit.
Wat meestal niet meer is dan gebakken lucht. Want als je er nuchter naar kijkt is het heel logisch dat je iets niet meteen kan als je iets wil. Waar blijft het leren, het oefenen, de weg ernaartoe? Helaas is die langer dan je wil. Voordat je echt beheersing hebt over een vaardigheid of muziekstukje, ben je heel veel uren oefenen verder.
Soms zucht een leerling: ik wil het meteen kunnen en niet die weg ernaartoe gaan. Heel herkenbaar maar als je hieraan vast blijft houden, heb je 100% kans dat het op een mislukking uitloopt.
 Muziek maak je altijd in het moment. Geen leidje speel je ooit hetzelfde en, helaas, je wil houdt niet zo van dat veranderlijke.
Op nummer 2 staat:

muziekje_6dabb6f4.jpg

Spanning:

Doordat je zo graag wil, ga je een beetje duwen en dwingen zonder dat je daadwerkelijk kijkt naar wat nodig is om het te kunnen. De gevolgen voor je vingers, je stem, je motoriek zijn enorm. 
Als voorbeeld: Door de druk op conservatoriumstudenten behoort die groep tot degenen met de meeste RSI- en andere bewegingsgerelateerde klachten. Terwijl een relaxte manier van muziekmaken  ruimte biedt voor juist meer passie, overtuigingskracht, muzikale uitdrukking  geeftdan prestatiedruk. 
Soms komt die druk van anderen, maar vaak komt die ook voort uit jezelf, uit je wil.
Een verraderlijke nummer 3:

muziekje_6dabb6f4.jpg

Opbouwen ego:

Daarmee bedoel ik dat je niet zozeer denkt vanuit muziek, maar vanuit prestatie. Je kan best trots en blij zijn op wat je kan, maar het heeft in feite niets te maken met de boodschap van muziek: als uitdrukking van gevoel, een verhaal, een boodschap in een muzische vorm. 
Muziek is geen atletiek op de gitaar/piano/saxofoon. Geen wedstrijd in bpm (beats per minute). Er is muziek die die vaardigheden vereist om het te kunnen spelen, maar het doel is altijd: het spelen van de muziek en niet de wedstrijd. Dat element is altijd ondergeschikt aan muziek zelf.
Tot zover de negatieve effecten van je wil, waarbij je door het zo graag te willen je eigenlijke doel voorbijschiet.
Op naar de positieve kanten van de wil: De eerste:

muziekje_6dabb6f4.jpg

Je weet waar je naar toe wil. 

Ja, zonder wil gebeurt er niets. Blijf je ontspannen op de bank zitten. Ook leuk, verder dan 1 toon spelen kom je dan niet, als dat al lukt. 
Het spelen van Bach, Clapton, Sheeran of je eigen muziek schrijven blijft een mooie droom die je nooit zult bereiken.
Die stip aan de horizon heb je nodig om in beweging te komen.
De tweede:
muziekje_6dabb6f4.jpg

Je gaat er energie, tijd, geld en aandacht in stoppen. 

Je koopt een instrument, neemt les, oefent en oefent, en op den duur gebeurt het: iets klinkt als.....muziek:)
Ben je wijs, dan geniet je van elke stap die je onderneemt naar die stip, daar ver weg. 
Rust je eens uit op een mooie plek (een paar tonen die echt mooi klinken), blijft eens langer hangen bij een prettig subdoel (een muziekstuk of song die echt goed klinkt), of je neemt een uitstapje (een workshop o.i.d.). 
 Misschien verandert de vorm, de plek van die stip, wordt het opeens een andere stip. De stip is een middel om te ontwikkelen, om een weg te gaan. Geen heilig doel. Als creatieveling kun je spelen met je doel, gebruik je wat je tegenkomt op de weg ernaartoe om je doel telkens bij te stellen.
Komen we bij voordeel nr. 3:

muziekje_6dabb6f4.jpg

Je overwint moeilijkheden

Muziekmaken is vanaf dag 1 muziekmaken. En het verdergaan naar dag 2, 3,.....oneindig, vraagt om doorzetten, leren van dingen die je nog niet kan, ongemak, niet-leuke dingen overwinnen. Saaiheid misschien, of het gevoel niet verder te komen.
 Daarin blijft muziek je uitdagen, je plagen en je het gevoel geven nooit klaar te zijn. 
In dat opzicht lijkt het wel op leven zelf. Daar ben je ook nooit klaar mee, het gaat gewoon door. Het is niet een project om af te ronden.
Alles wat je tegenkomt, daar ga je mee om en je muzikale bagage wordt steeds groter, maar af is het nooit, er blijft altijd weer iets te leren en te ontdekken.
Hoe ga je handig om met die wil? Een paar tips::

muziekje_6dabb6f4.jpg

Haast je niet

Haast zorgt, naast dat het gewoon vervelend is,  voor het aanleren van verkeerde gewoontes waardoor je misschien een blessure krijgt of nog erger: zorgt ervoor dat je de connectie met je inspiratie uit jouwzelf kwijtraakt.

muziekje_6dabb6f4.jpg

Ga terug naar muzikaal denken en voelen

Jouw lichaam en mind zijn de basis van waaruit je muziek maakt. Hoe je de muziek innerlijk hoort, beleeft, voelt, in jezelf zingt, zo speel je.
Improviseer, speel, experimenteer en luister. Naar jezelf, naar muziek, naar anderen die muziek maken. Laat je inspireren en zoek het op, inspiratie.

muziekje_6dabb6f4.jpg

Zorg voor een harmonische balans tussen denken, voelen en vaardigheden

Muziek is het doel. Om muziek te kunnen maken heb je muzikaal gevoel nodig. 
Kijk maar naar baby's, hoe ze blij worden van muziek. Ze kunnen nog niets, begrijpen niets, maar verstaan wel de taal van muziek en doen mee door geluidjes te maken en te bewegen.
Wil je muziek spelen, dan heb je vaardigheden nodig: je stem, je armen, handen, benen, die gaan dingen doen om te klappen, zingen, je instrument bespelen.
Kennis is handig: noten leren, akkoorden, toonladders, theorie, de achtergronden van muziek. Geeft diepgang en je weet wat je aan het doen bent. Maar ook dit aspect staat in dienst van: muziek. 
De moraal van dit verhaal is:
De muziek zelf is het doel

Heel veel plezier met de muziek,

16aa6f0fd136ba74cc86fc0e6200f844.png

P.S. Wil je meer dit soort artikelen ontvangen in je mailbox, schrijf je dan hier in.
(uitschrijven kan op ieder moment, het kost niets, geen spam)
Terug naar overzicht