Is muziek goed voor je hart?

22 december 2016

De laatste tijd heb ik veel geschreven over spelen vanuit je hart.

Dit artikel laat zien dat onderzoeken laten zien dat het ook andersom werkt:
muziek is goed voor je hart.
Onlangs werd ik door een kennis gewezen op het werk van Kees Blase.
Kees Blase is medisch fysicus en medeoprichter van HeartMathNL
.
Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de werking van het hart onder verschillende omstandigheden en de hartcoherentie methodiek vanuit Amerika naar Nederland gebracht. Deze methodiek helpt stress te reguleren bij drukte en trauma. Er wordt van die methode gebruik gemaakt door scholen, ziekenhuizen, het Nederlands Kamerkoor, sportteams, de Koninklijke Luchtmacht.
In het kort is hartcoherentie een dynamisch evenwicht in je hartslag waarbij het ritme versnelt en weer vertraagt en daarin een evenwicht heeft.
En dat blijkt nu bij het luisteren en spelen van muziek te gebeuren. Een evenwicht tussen spanning en ontspanning.
Misschien herken je dat wel: dat je door muziek ontspant en tegelijkertijd helder en alert bent. Dan is waarschijnlijk die versnelling en vertraging van je hartslag, de hartcoherentie mooi in evenwicht. Je bent actief, en kunt tegelijkertijd heel makkelijk in de ontspanning komen.
Voor mijzelf, als muziek professional is het fijn te weten dat ik op de goede weg ben met mijn aandacht voor spanning/ ontspanning, gebruik van hoofd/ hart/ handen en het evenwicht daartussen. Het is gewoon ‘des muzieks’.
Een paar punten uit het onderzoek die me verrasten en ook voor jou interessant zijn:
Een citaat (Kees Blase):

‘Het menselijk lichaam kent verschillende " modussen" het kan zich veilig voelen, maar ook in een stand van alertheid bij spanning en stress, alsof we moeten vechten of vluchten. Ons emotionele brein speelt hierin een belangrijke rol. Dat wij dit zelf kunnen beïnvloeden noemt prof Stephen Porges "neuroceptie". Met muziek en met ons hartritme kunnen we die stand van veilige modus/vechten-vluchten beïnvloeden, en dat is heel prettig in tijden van stress, hoge werkdruk en behoefte aan topprestaties. ‘

Deze balans werkt heilzaam en wordt gebruikt in klinische praktijk van stressmanagement, concentratieverbetering en traumaverwerking.
In een onderzoek is bij musici en publiek gekeken naar de hartslag tijdens het musiceren en luisteren. Men kreeg meetapparatuur op tijdens een concert, en de hartslag werd zichtbaar via de computer. Hier kun je zien hoe dat in zijn werk ging en meteen genieten van muziek..
Citaat Kees Blase:
‘Tijdens het concert van Carel Kraayenhof, zien we lange perioden met onderstaand beeld, waarin we kunnen zien, dat er Balans is (ook wel hartcoherentie genoemd) bij de bandoneonist. Dat is bijzonder, want hij is ook actief, met het sympathisch zenuwstelsel (=actie), bezig muziek te maken.’

Het is bijzonder dat je door muziek te maken zodanig actief bent dat je ook ontspant. Je komt uit de ‘flight or fight’ modus en je hartritme is in balans tussen actie en ontspanning, ook al ben je fysiek, mentaal en emotioneel erg actief.
Muziek maken is een prachtige activiteit. Doet ook je hart goed.
En het allermooiste is dat dit geen geitenwollensok verhaal is of wishfull thinking, maar volgens meerdere onderzoeken waarschijnlijk een klinisch feit.
Ik wens je een fijne tijd toe met veel muziek!
Links:
En natuurlijk kun je contact met me opnemen als je hulp wil, of met een vraag of wens zit. Welkom!
Wil je automatisch meer van deze artikelen in je inbox? Meld je hier dan aan.
*gratis *je zit nergens aan vast *uitschrijven kan op elk moment *geen spam *je mailadres wordt alleen gebruikt om je artikelen te sturen
Terug naar overzicht