Fascinatie voor muziek

12 mei 2017

Herken je dit? Een partner, kind, vriend of kennis die opeens helemaal in de ban is van iets?

Mijn partner heeft dat sinds een maand of wat met: ‘Canto Ostinato’, een compositie geschreven door Simeon ten Holt, een Nederlandse componist die in 2012 is overleden.

Avond aan avond zat hij te luisteren (met koptelefoon op) naar diverse uitvoeringen: piano, gitaar, marimba, vier piano's, orgel met piano's, etc, etc.

In de ban van Canto Ostinato.

Ik kende het niet. Ik houd heel veel van muziek, daarom speel ik elke dag gitaar, geef daar ook les in, en daarbuiten houd ik vooral van stilte. Wat ik het fijnst vind aan muziek is het beleven en dan het liefst live. De energie, het moment zelf waarin muziek wordt gemaakt, wat er gebeurt tussen mensen die de muziek maken en die luisteren. De sfeer.

De vraag: ga je mee naar een concert?

Ik hou van concerten. Alles in een zaal is op het beleven van muziek gericht. Het enige lastige voor mij persoonlijk is: ik wil eigenlijk liggen, languit, mijn hoofd laten rusten. Dat is ingewikkeld in een stoel, hoe comfortabel ook.

We keken op internet. En zie: een ligconcert, zaterdagavond in Pernis. Canto Ostinato, uitgevoerd door Sandra en Jeroen van Veen. Alles in een: dichtbij, rustig en languit kunnen liggen, ja, dat leek me een mooie ervaring.

Daar gingen we: zaterdagavond met een tas vol matjes, kussens en een deken.

Naar Pernis, theater Pernissimo, werd geopend op die avond, hoorde ik pas toen ik er was.

Een mooie zaal waar in het midden twee zilverkleurige vleugels stonden opgesteld. Ramen die uitzicht geven aan bomen. Een paar mensen hadden zich al geïnstalleerd met matras en kussens. Geen standaard klassiek-concert-publiek.

Eerst aankomen, koffie, thee, chocola, water. Plekje uitzoeken en matrasjes uitrollen.

De muziek begon. Mij viel meteen de prachtige toon van de piano's op. Sprankelend en rond.

concertzaal Pernissimo

Canto Ostinato

Een muziekstuk dat is opgebouwd uit 106 verschillende secties waarbinnen de musici veel vrijheid hebben om te kiezen wat ze uit de sectie waar ze zijn, spelen en hoe ze het spelen. 

De toegankelijke melodie komt telkens weer terug. Het vervolg ligt min of meer vast, maar hoe, hoe vaak, wat wel wat niet, dat verschilt bij elke uitvoering. Het stuk kan door weinig of veel instrumenten gespeeld worden. 

Hoe het uiteindelijk gaat klinken, hoe lang het duurt hangt af van degenen die spelen, van de zaal, de sfeer die er is en hoe de samenwerking verloopt tussen de musici.

Het ligconcert, mijn ervaring

Bijzonder om luisterend op een toch wel hard matrasje te liggen. Ik kon de trillingen van de piano voelen via de grond. Ik kon meegaan met de muziek en kwam in een ontspannen staat van zijn terecht. 

Ogen dicht, maar wakker en helder. Niet denken maar voelen. Meegaan met de golven van de muziek.

Soms zacht, soms hard, soms rustig, soms wild en toch met een prettig soort orde. Als ik mijn ogen opende zag ik de vleugels, de pianisten en de prettige, speels gekleurde verlichting. De avond die inviel, de donker wordende bomen buiten.

De musici hielden contact met elkaar en bleven alert. Bladmuziek op een beeldscherm die, naar ik meen, door een knop onder de voet werd bediend om naar een volgende pagina te gaan. Wel rustig: niet dat geblader of een eindeloze partituur op de standaard.

Ik was geraakt door de uitvoering: muziek die meditatief kan zijn zonder dat het meditatiemuziek is, zonder goedkoop wellness-sfeertje, uitgevoerd door rasmusici. 

Echt muziek dus. Een mooie combinatie van geschreven muziek met veel vrijheid voor de musici. 

Ruimte voor eigen invulling. Contact tussen de muziek, musici, instrumenten en publiek. 

Iets waar ik naar verlang en wat ik in mijn lespraktijk probeer vorm te geven: beleven en contact.

Elke maand is er zo’n ligconcert. Een ervaring die je bijblijft.

Wil je automatisch meer van deze artikelen in je inbox?

button_meld-je-dan-hier-aan.png

*gratis 

*je zit nergens aan vast 

*uitschrijven kan op elk moment 

*geen spam 

*je mailadres wordt alleen gebruikt om je artikelen te sturen, maximaal 2x per maand

Terug naar overzicht