​Met bezieling spelen: wat is dat?

16 december 2017

Even een metafoor:

Vergelijk Bladmuziek (noten, tabs) eens met een huis. De muren staan er, de kamers, soms met veel detail uitgewerkt soms heel basic. Bladmuziek staat soms tot in de puntjes genoteerd, bij een ander stuk heb je zelf veel meer ruimte om in te vullen. De muziek vanuit zichzelf, heeft al een bepaalde sfeer. Net als ieder huis een bepaalde sfeer heeft. Het materiaal, de akkoorden, de instrumenten, alles draagt bij tot de inhoud van het muziekstuk.
Als niemand het muziekstuk speelt, klinkt het niet en is de inhoud niet waar te nemen met je oren.
Dit is ook de magie van muziek.
Wanneer een muzikant de muziek gaat spelen, kun je het vergelijken met een huis dat bewoond gaat worden. Er komt leven in. Bij muziek: het wordt hoorbaar, de boodschap wordt duidelijk.
Wanneer de bewoner het huis respecteert zoals het is en er zijn eigen energie in stopt, wordt het huis een thuis. Planten voor de ramen, of juist niet. Kaal, of met veel versierselen. Met veel detail, of strak. Hetzelfde gebeurt met het spelen van een muziekstuk. De ene persoon speelt kaal recht toe recht aan, de ander maakt veel versieringen, legt subtiele accenten en kleedt het heel anders aan.

Met bezieling spelen is niets meer, dan dat je je eigenheid durft te laten horen in de muziek.

Dat je je niet verschuilt achter de noten, of achter commentaren van anderen, maar dat je het speelt zoals het van binnenuit bij jou moet. Vanuit een innerlijke noodzaak. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Bij mijn leerlingen, jong en oud, is het vaak voldoende wanneer ik zeg: stop er energie in. Dit wordt onmiddellijk begrepen, en wat je dan hoort is compleet anders dan de muziek die ze speelden voordat ze echt hun energie er in legden.

Bezield spelen is voor iedereen die muziek maakt.

Of je nu professioneel bent of beginnend amateur, iedereen is in staat om bezield te spelen. Het heeft namelijk niet veel te maken met je vaardigheden, maar alles met je vermogen om energie te stoppen in de muziek. Welke energie? Jouw energie. Dat maakt muziek levend.
Ook mensen die heel goed kunnen spelen, technisch gezien, kunnen een levenloze, afstandelijke uitvoering geven. Misschien omdat ze blijven hangen in de noten en niet zichzelf laten horen in de muziek. Ik begrijp het ook wel: er is niets pijnlijker dan kritiek te krijgen over jouw manier van spelen wanneer je dat met hart en ziel doet. Het staat gelijk aan een persoonlijke afwijzing, het oplopen van een blauwtje.

Maar toch...hoort het bij de essentie van muziek je te geven in de muziek. 

Niet iedereen zal het mooi vinden. Is dat erg? M.i. niet. Ik hou helemaal niet van de muziek van André Hazes en heb aan de andere kant ook grote bewondering voor zijn authentieke manier van musiceren. Niet bang zijn voor kritiek en jouw muziek spelen zoals jij vindt dat het moet klinken vanuit authenticiteit is prachtig en zal een gevoelige snaar raken bij luisteraars.
Dans alsof er niemand toekijkt. Zing alsof er niemand luistert. Heb lief alsof je nooit gekwetst ben en leef alsof de hemel op aarde is.
-Mark Twain

16aa6f0fd136ba74cc86fc0e6200f844.png

Heb je een specifieke vraag over dit artikel?

Stuur me een mail (info@muzinmuziek.nl) of vul het formulier op de site in.

Wil je automatisch meer van deze artikelen in je inbox?

button_meld-je-dan-hier-aan.png

*gratis *je zit nergens aan vast *uitschrijven kan op elk moment *geen spam *je mailadres wordt alleen gebruikt om je artikelen te sturen

Terug naar overzicht