5 tips voor een betere toon

4 november 2016

Het maken van een goede toon op je instrument of tijdens zingen is een magische en soms onbegrijpelijke actie. Waarom klinkt het de ene dag wel en de andere niet? Waarom speel je thuis de sterren van de hemel (of gewoon: het gaat best lekker) en lukt het op je les niet? Of andersom, gebeurt ook.

Ik geef je een paar tips die je helpen meer grip op je toon en de klank van je instrument te krijgen.

Bij de tips gebruik ik de gitaar als voorbeeld, je kunt het makkelijk vertalen naar zang of een ander instrument, want voor elk instrument gelden dezelfde principes.

Een korte uitleg: je vingers, die de snaren van de gitaar in beweging brengen, zitten vast aan je handen, je armen, je schouders, je romp die is verbonden met je hoofd en je benen en voeten. In je hoofd geef je de opdracht aan je vingers om b.v. een C te spelen. Voel je je ontspannen, dan is je hele lichaam meer ontspannen en zal er een andere C klinken dan wanneer je je zorgen maakt of geïrriteerd bent. Omdat alles met elkaar verbonden is en b.v. spanning vanuit je hoofd doorstraalt in je nek, je rug, schouders, armen, handen en vingers, die dan vanuit spanning de snaren aanslaan.

Je hebt nu twee belangrijke dingen gelezen die essentieel zijn voor de kwaliteit van je toon:

  1. de mate van ontspanning in je lijf
  2. Wat er zich in je hoofd afspeelt.

Die twee zijn verbonden met elkaar en kunnen elkaar beïnvloeden. Lichaamswerk ontspant je lichaam en je gedachten; het sturen van gedachten van zorgen naar b.v. muziek, ontspant je lichaam.

Enkele tips:

  1. Rek je eens lekker helemaal uit voordat je muziek gaat maken.
  2. Neem een goede speelhouding aan (rechte stoel).Voeten stevig op de grond zodat de rest van je lichaam stabiliteit heeft.
  3. Ga inspelen, let daarbij op een goede techniek: dit is altijd: spelen met zo min mogelijk spanning en inspanning. Met veel ruimte. Samen met een goede houding en instelling levert dat de mooiste muziek op.
  4. Verplaats je aandacht van je dagelijkse bezigheden naar klank. Ga luisteren zonder oordeel. Richt je aandacht op je oren.
  5. Wanneer je hoofd en je lichaam op elkaar zijn ingespeeld en een ontspannen evenwicht hebben ben je klaar om te gaan spelen of oefenen wat je wil met een goede toon die past bij jouw muziek.

Veel plezier met je muziek!

P.S. Wil je automatisch  artikelen als deze in je mailbox krijgen, schrijf je dan hier in. Het verplicht je tot niets en je kunt je altijd makkelijk uitschrijven als je ze niet meer wilt ontvangen.

Terug naar overzicht